Jezik: Zobozdravstvena ordinacija Corona Dentis MariborZobozdravstvena ordinacija Corona Dentis Maribor
corona dentis, zobozdravstvena ambulanta, zobozdravnik, dober zobozdravnik, zobozdravnik maribor, bolečina v zobu, Pesnica pri Mariboru, zobobol, zobozdravstveni nasveti, zobozdravnik cenik, Corona Dentis Zobozdravstvena Ambulanta - Fiksna protetika Implantati
Storitev: Fiksna protetika

Zobozdravnik pripravi nosilec (nosilec je lahko obrušen zob, nazidek ali vsadek – implantat) in odtisne obstoječe stanje, na osnovi katerega zobotehnik izlije delovni model, na njem pa izdela prevleko ali mostiček.

Prevleke so fiksni zobni nadomestki, ki po obliki, funkciji in pretežno tudi barvi dajejo videz naravnih zob. Ločimo več vrst prevlek: polna kovinska prevleka, fasetirana prevleka, kovinsko – porcelanska prevleka in polnokeramična prevleka.
corona_dentis_fiksna_protetika1
Prevleke se pritrdijo (cementirajo) na pripravljen nosilec in jih pacient ne more sneti.

Mostiček je fiksni zobni nadomestek, ki nadomešča enega ali več izgubljenih zob v vmesni vrzeli in je izdelan iz nosilnih prevlek in vmesnih členov.

Polno keramična prevleka

corona_dentis_polno_keramična_prevleka

Ta prevleka oz. mostiček je trenutno najnovejši in najvišje kakovostno dodelan material. Takšna prevleka se najbolj estetsko približa naravnemu zobu. Nadomestek je v celoti izdelan iz visokokakovostne keramike. Nosilno ogrodje se oblikuje s sodobno CAD-CAM tehniko iz alumino-oksidne ali cirkon-oksidne keramike, na katero se natali (sintra) dentalni porcelan v naravni barvi zob.
S polno keramičnimi prevlekami dosežemo dovršen estetski videz zobnega nadomestka.

Kovinsko porcelanska prevleka

corona_dentis_kovinsko_porcelanska_prevleka

Nosilno ogrodje kovinsko-porcelanske prevleke je lahko ulito iz stelitne (kobalt – krom zlitine z ali brez niklja) ali zlato-platinske zlitine.
Kovinsko ogrodje prevleke se natali oz. sintra z dentalnim porcelanom po celi površini ogrodja, kar daje ustrezen estetski učinek zobnega nadomestka.
Tako kot pri vseh ostalih prevlekah, se morajo tudi pri izdelavi kovinsko-porcelanskih prevlek dosledno upoštevati skladnost griznih in drsnih stikov z zobmi nasprotnega zobnega loka (antagonistov). Te prevleke in mostički , že zagotavljajo zelo visoko stopnjo estetike in trajnosti materialov.

Fasetirana prevleka

corona_dentis_fasetirana_prevleka

Nosilno ogrodje je ulito iz plemenitih dentalnih zlitin. Na sprednji vidni ploskvi ima prevleka izdelano faseto v naravni barvi zoba iz umetne smole ali kompozita.
Zaradi barvne fasete samo na vidni ploskvi prevleke, je pri odprtih ustih vidna kovinska barva, možne pa so tudi barvne spremembe faset. Zato te vrste prevlek ne ustrezajo merilom sodobne estetske stomatologije, vendar so še vedno v obsegu osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Kljub naštetemu pa neoporečno izvedene tovrstne prevleke ali mostički, omogočajo primerno fiksno protetično oskrbo zob.

Polna kovinska prevleka

corona_dentis_polna_kovinska_prevleka

Celotna prevleka je ulita iz plemenite srebro-paladijeve, zlato-paladijeve ali zlato-platinske dentalne zlitine.
Te prevleke služijo za zaščito poškodovanih ali zdravljenih zob v predelu kočnikov. Pogosto polno kovinske prevleke uporabljamo za sidranje parcialnih (delnih) protez. Vendar se v zadnjih letih zaradi estetike praktično ne izdelujejo več, razen na koncu zobne vrste v primeru, ko je zelo malo prostora.

Inlay – Onlay – Žlahtne kovine

corona_dentis_inlay_onlay_2

Kot rešitev za zamenjavo starih, dotrajanih zalivk vam je na voljo storitev, ki maksimalno ohranja vaše zobe. Inlaye in onlaye včasih imenujemo tudi delne prevleke. Priporočamo jih takrat, kadar je zob zaradi kariesa že tako poškodovan, da ga ni mogoče natančno popraviti s plombo, hkrati pa je na razpolago še dovolj zdrave zobne substance in zato ni potrebno zoba obrusiti za prevleko.

corona_dentis_Inlay_Onlay1

Inlay oz onlay je navadno izdelan iz porcelan, lahko pa ga izdelamo tudi iz kompozita ali zlata.

Nazidek

corona_dentis_zobni_nazidek2

Nazidek je fiksno-protetično koreninsko sidro v obliki obrušenega zobnega korena s koreninskim zatičem ulitim iz ustrezne kovinske zlitine, ki se cementira v predhodno strojno izoblikovan (prepariran) koreninski kanal. Izdela se na osnovi odtisa korenine zoba in prepariranega kanala.
Konfekcijski nazidek je tovarniško izdelan nazidek iz kovinske zlitine ali keramike različnih dimenzij (dolžine in debeline) s pripadajočimi enakimi svedri za preparacijo kanalov.
Nazidki služijo za sidrenje (oprijem) cementiranih prevlek in mostičev.