preloader
NAROČI SE NA PREGLED Pri nas se lahko na termin naročite 24 ur na dan preko spletnega obrazca

Ustna higiena

Kaj je ustna higiena?

Temeljita in pravilna ustna higiena, je najenostavnejši in najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje kopičenja mehkih in trdih zobnih oblog, ki so vzrok za večino težav z ustnim zdravjem.

Bolezni obzobnih tkiv in ostale težave v povezavi z ustnim zdravjem, lahko preprečimo z ustrezno zobno preventivo, ne glede na starost.

Ob obisku ustnega higienika boste izvedeli, ali uporabljate primerne in dovolj kvalitetne pripomočke za vsakodnevno ustno higieno. Ustni higienik ob pregledu ugotovi, katera so tista mesta v našem zobovju, ki so idealna za zastajanje zobnih oblog in ostankov hrane. Taka mesta so kritična za razvoj zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv. Z demonstracijo pravilne uporabe pripomočkov za čiščenje ustne votline vas bo naučil temeljitega in natančnega čiščenja zob. Ustni higienik vam bo izmeril tudi prizadetost obzobnih tkiv (dlesni in kosti). To stori z merjenjem globine prizadete dlesni, z merjenjem količine plaka in prisotnostjo krvavitev ob posameznih merjenjih. Sledi profesionalno čiščenje zob, kar pomeni, da odstrani zobni kamen in jih spolira.
Tako očiščeni zobje so zelo gladki, na gladke zobe pa se zobne obloge težje oprimejo, zato je tako očiščene zobe tudi v domači kopalnici lažje čistiti. Pri pacientih s parodontalno boleznijo opravlja čiščenje žepkov med dlesnijo in zobom in skrbi za pripravo pacientov pred napotitvijo na kirurški poseg (reženjsko operacijo). Ustni higienik v sodelovanju z zobozdravnikom ali specialistom parodontologom lahko upočasni napredovanje parodontalne bolezni. Primarna naloga ustnega higienika je, da vsakega posameznika spodbuja, da prevzame odgovornost za svoje oralno zdravje.
corona-dentis-zobozdravstvena-ambulanta-zobozdravnik-maribor-nasveti-10-900x600

Kaj vse počne ustni higienik?

motivira in nas pouči o pravilni ustni negi
nudi pomoč pri izbiri higienskih pripomočkov
poskrbi za čiščenje trdih in mehkih oblog
peska in polira zobne površine
meri globino obzobnih žepov
razkuži obzobne žepe z uporabo laserja
tesno sodeluje s specialistom paradontologom
preventivno flourira zobe