preloader
NAROČI SE NA PREGLED Pri nas se lahko na termin naročite 24 ur na dan preko spletnega obrazca

Zdravljenje zob

Kdaj je potrebno zob zdraviti?

Ko zob postane občutljiv na hladno, toplo in sladko ali pa se pojavi stalna bolečina, je karies (zobna gniloba) napredoval tako globoko, da je dosegel zobno pulpo in je potrebno izvesti zdravljenje zoba.

Zob je potrebno zdraviti tudi v primeru, da se na rentgenskem posnetku pod koreninami zoba vidi razredčitev kosti (pogovorno granulom).

Možne posledice odlašanja z zdravljenjem zoba so hud zobobol, oteklina in omajanje zoba. Pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom lahko pripelje tudi do hujših zdravstvenih zapletov, zato je obisk zobozdravnika in zdravljenje zoba potrebno opraviti čim prej.

Kako poteka zdravljenje zoba?

Iz notranjosti zoba se odstrani vneto in odmrlo tkivo. V nastali prostor se vstavi zdravilo in zob zapre z začasno plombo. Ko zob postane neobčutljiv, se prazen prostor trajno polni in nadomesti manjkajoči del zobne krone.

Kaj pričakovati po posegu zdravljenja zoba?

Nič nenavadnega ni, če bo zob po posegu občutljiv oziroma celo boleč. Stanje naj bi se izboljšalo v naslednjih dneh do enega tedna. To je posledica občutljivosti področja pod korenino zoba, kamor smo posegali med postopkom zdravljenja:

- zob bo verjetno dlje časa občutljiv tudi na ugriz;
- zob se zapre z začasno plombo, ki je lahko rahlo hrapava, lahko se sčasoma celo zniža zaradi obrabe. V primeru, da pade iz zoba, je potrebno o tem obvestiti svojega zobozdravnika.

corona-dentis-zobozdravstvena-ambulanta-zobozdravnik-maribor-nasveti-02-900x600

Z obiskom ne odlašajte ko:

zaznate prve znake vnetja zoba
imate hudo bolečino in če ta traja dlje kot je napisano zgoraj
se pojavi oteklina ali gnojni mehurček v okolici zoba
začasna plomba izpade, čutite, da se premika ali da je previsoka
zob poči