preloader
NAROČI SE NA PREGLED Pri nas se lahko na termin naročite 24 ur na dan preko spletnega obrazca

Zobni kamen

Kaj je zobni kamen in zakaj nastane?

Mehke zobne obloge se v ustih tvorijo ves čas. Če v roku 48 ur ne odstranimo mehkih oblog, začnejo kalcificirati in tako nastane zobni kamen. Nastajati začne pod vplivom mineralizacijskih procesov.

Kje se zobni kamen najpogosteje nahaja?

Poznamo zobni kamen nad dlesnijo, ki je videti kot kremasto bela do temno rumena ali rjava masa srednje trdote, ki ustvari mikroskopske žepe, v katerih so obsežna gojišča bakterij. Količina zobnega kamna je odvisna od količine zobnih oblog in od funkcije žlez slinavk, zato ga največ najdemo ob izvodilih žlez slinavk- na jezični strani spodnjih sprednjih zob in na ličnih straneh zgornjih zadnjih zob.

Kdo ima lahko zobni kamen?

Njegov pojav je odvisen od pogostosti čiščenja zob, gladkosti zoba in sestave sline. Če slina vsebuje veliko kalcija in fosfata, ki povzročita mineralizacijo mehkih zobnih oblog, se pojavlja pogosteje.

Kako lahko zobni kamen odstranimo?

Ne poskušajte odstranjevati zobnega kamna z ostrimi predmeti, ker lahko poškodujete zobno sklenino ali dlesni. Poleg tega ne morete doseči vseh predelov, kjer se je zobni kamen naložil. Tudi kemično se zobnega kamna ne da odstraniti. Odstranita ga lahko le zobozdravnik ali ustni higienik, ki zobe na koncu spolirata, saj je gladkost zob pomembna v boju proti zobnemu kamnu.

Na gladke zobe se bakterije težje oprijemajo, poleg tega pa jih tudi lažje čistimo.

Pogostost odstranjevanja zobnega kamna je odvisna od posameznika do posameznika. Pri nekaterih ga lahko čistimo na 3 mesece, priporočeno pa je čiščenje vsaj enkrat letno.

corona-dentis-zobozdravstvena-ambulanta-zobozdravnik-maribor-nasveti-14-900x600